Sve što trebate znati o poticajima

Dogodilo vam se da jedan dan niste zaključili promet jer vam je „pukla veza“ ili ste jednostavno zaboravili? Samo polako, nema mjesta panici jer to možete učiniti i idući dan bez ikakvih posljedica.

Zaključak prometa osmišljen je da se radi kod svakog dnevnog obračuna ili obračuna smjene tj. kada brojite novac i predajete polog. U slučaju da jedan dan zaboravite prebrojati novac tj. ne zaključite promet, možete to učiniti idućeg dana s time da će u tom slučaju u zaključak prometa biti uključen promet i prethodnog i tekućeg dana. Možete to napraviti i nakon par dana, no u tom slučaju će u zaključak prometa biti uključen sav promet počevši od posljednjeg napravljenog zaključka.

Naša preporuka je da zaključak prometa radite svaki dan jer neki izvještaji prikazuju samo promete za račune koji su obuhvaćeni zaključkom prometa.

Ako je internetska veza bila prekinuta i time je dio računa ostao nefiskaliziran, Neosalon vas štiti tako da automatski pokreće fiskalizaciju takvih računa čim se ponovo uspostavi internetska veza, neovisno o zaključivanju prometa.

Radi vaše dodatne zaštite, zaključak prometa može se raditi samo kada je blagajna spojena na internet tako da možete biti sigurni kako su svi računi koji su obuhvaćeni zaključkom uvijek fiskalizirani jer nije moguće napraviti zaključak ako ima nefiskaliziranih računa.

Ono na što trebate obratiti pažnju je iznos blagajničkog maksimuma koji ste odredili internim aktom: ako ukupno stanje blagajne prijeđe definirani iznos blagajničkog maksimuma (obično on iznosi 10.000 kn), u tom slučaju najkasnije idući radni dan morate zaključiti promet i novac položiti na račun u banci.

Zaključivanjem prometa stanje blagajne se vraća na upisanu visinu pologa ili na nulu (ovisno o tome što ste upisali u postavkama blagajne), a iz blagajne nakon zaključivanja prometa treba izvaditi sav novac, osim definiranog pologa.

Porezna uprava putem fiskalizacije dobiva podatke isključivo o izdanim računima što drugim riječima znači da im se ne dostavljaju informacije o zaključenom prometu, niti o vremenu paljenja ili gašenja blagajne te izrade zaključka.

Dakle samo mirno: ako jedan dan niste zaključili promet – neovisno o tome da li ste zaboravili ili niste imali uvjete – uvijek to možete učiniti idući dan bez ikakvih zakonskih posljedica.