Sve što trebate znati o poticajima

Krenuli ste u potragu za fiskalnom blagajnom i sa svih strana skaču ponude koje u sebi sadrže „samo za xx kuna mjesečno“ ili „najpovoljniji mjesečni najam/prodaja“ i slično.

Uz kvalitetnu podršku, brzinu i jednostavnost rada, cijena je također jedan od bitnih faktora pri odluci o kupnji fiskalne blagajne pa se iz tog razloga često komunicira u svim oblicima oglasa, neovisno o vrsti medija.

Cijena koja se komunicira prema potencijalnim korisnicima je ona „vidljiva“ i odnosi se na cijenu ili ratu za najam/kupnju same fiskalne blagajne. U većini slučajeva je vrlo jasno definirana i na vama je samo da provjerite sadrži li u sebi PDV.

No, kada se govori o „nevidljivoj“ cijeni, tu su stvari malo kompliciranije. Nevidljiva cijena u sebi obuhvaća neke dodatne usluge koje su usko vezane za samu blagajnu, ali se ne odnose direktno na nju. To su tzv. „nevidljivi“ troškovi koji se odmah u startu ne komuniciraju i u prvom redu obuhvaćaju:

  • postavljanje blagajne
  • zamjenski uređaj
  • podršku
  • back-up podataka (zaštitnu kopiju)
  • ugovornu obvezu
  • najam blagajne

Kada donosite odluku o kupnji blagajne, gornje faktore morate obavezno uzeti u obzir i jasno iskomunicirati s ponuđačem. Neki ponuđači nude obilnu a neki vrlo škrtu pomoć u postavljanju blagajne, kod nekih ponuđača oprema koju kupite vaše je vlasništvo a kod nekih plaćate najam dokle god koristili blagajnu i nije je moguće kupiti, neki ponuđači svoje fiskalne blagajne vežu uz ugovornu obvezu od 12 ili 24 mjeseci, ali ima i onih koji su prepoznali nefleksibilnost takve ponude pa nude svoje blagajne bez ugovora.

Čak i kada kupite fiskalnu blagajnu, bit ćete obvezni plaćati mjesečno održavanje sustava pa provjerite kretanje cijena na tržištu i u tom segmentu – primjerice, naplaćuje li se održavanje i tijekom nekorištenja blagajne što je osobito bitan podatak za sezonce.

U svakom slučaju vodite računa o vidljivo istaknutim cijenama, ali i o „skrivenim“ troškovima kako biste u skladu sa svojim potrebama, djelatnošću i ciljevima odabrali najbolju blagajnu za sebe i dobili najjasniju vrijednost uloženog/dobivenog.

Neosalon fiskalna blagajna nudi vam cjelovitu pomoć oko pripreme blagajne za rad, blagajna postaje vaše vlasništvo, u cijeni usluge održavanja uključena je dostupnost zamjenskog uređaja u zakonskom roku od 48 sati, telefonska i email podrška i kontinuirana izrada zaštitne kopije podataka, a sve to bez ugovorne obveze.