Sve što trebate znati o poticajima

U Narodnim novinama je objavljen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, a novost je da će se od 1. travnja 2020. morati fiskalizirati i prateći dokumenti (ponude, narudžbe, predračuni i sl).

Što to u praksi znači? Prema tumačenju Porezne uprave, fiskalizacija je nužna za svaki prethodno izdani dokument (ponuda, narudžba, predračun i sl) u slučaju kada je izvjesno da će se isporuka dogoditi ili je već u tijeku. Dobar primjer za to je restoran u kojem gost napravi narudžbu nekoliko sljedova jela, na temelju koje mu se, nakon završene konzumacije, izdaje račun. U ovom će se slučaju trebati fiskalizirati dokument koji prati svaki slijed isporuke. Drugim riječima, svaki dokument koji ima podatke o isporuci, iznosima i mogućim načinima plaćanja i daje se kupcu na uvid prije izdavanja računa, biti će potrebno fiskalizirati i povezati s naknadno izdanim fiskalnim računom.

Kada isporuka dobara ili usluga nije izvjesna, to neće biti potrebno učiniti, a kao primjer može se navesti internetska trgovina gdje nakon izdane ponude može, ali i ne mora slijediti prodaja, a time i račun. Slično je kod uobičajenog izdavanja ponuda koje potencijalni kupac može, ali i ne mora prihvatiti. Ako se prodaja, odnosno isporuka dobara ili usluga ipak dogodi, u tom će se slučaju fiskalizirat samo račun.

S obzirom da najveći dio korisnika Neosalona ne spada u skupinu koja podliježe ovim zakonskim promjenama i uz nastojanje da programsko rješenje Neosalona zadržimo što jednostavnijim za korištenje, a to znači i bez dodavanja suvišnih funkcija, trenutno nemamo namjeru uvoditi fiskalizaciju pratećih dokumenata.

Ovim putem ipak želimo uputiti sve obveznike fiskalizacije da detaljno prouče nadolazeće zakonske promjene ako se one na njih odnose, jer će sami biti odgovorni za njihovo eventualno nepoštivanje.

Kako Neosalon uvijek vodi brigu o svim svojim korisnicima, tako ćemo postupiti i u ovom slučaju; ako način rada nekog od naših korisnika zahtjeva fiskalizaciju pratećih dokumenata, može nas kontaktirati putem elektronske pošte ili telefona kako bismo razmotrili način na koji mu možemo pomoći.