Sve što trebate znati o poticajima

Od 1. siječnja 2023. Hrvatska uvodi euro kao službenu valutu, a prije toga nastupa tranzicijski period zakonske obveze dvojnog iskazivanja cijena.

Kao i do sada, Neosalon će pravovremeno podržati sve nadolazeće zakonske promjene vezane uz uvođenje eura te će i ova zakonska obveza biti sadržana u sklopu cijene redovnog održavanja.

Drugim riječima, korisnici Neosalona neće imati nikakvih dodatnih troškova oko prilagodbe svoje fiskalne blagajne za buduće poslovanje u eurima.

Za preračunavanje će se koristiti fiksni tečaj konverzije kune u euro po središnjem paritetu 1 euro = 7,53450 kn, a ovaj tečaj mora biti jasno i vidljivo istaknut na svim mjestima koji su vezani uz posao kojim se bavite kao što su poslovni prostor, internetska stranica, ponude, promocije, oglašavanja i sl. te se odnosi isključivo na izravan odnos prema potrošačima.

Omjer iskazanih cijena u kuni i euru mora odgovarati pravilima preračunavanja i zaokruživanja primjenom fiksnog tečaja konverzije u njegovu punom brojčanom iznosu i ne smije se zaokruživati naviše (naniže smije), a podrazumijeva iskazivanje ukupnog iznosa na računu.

Na računu treba obavezno biti iskazan i fiksni tečaj konverzije, dok dvojno iskazivanje PDV-a nije potrebno.

Neosalon fiskalna blagajna je prilagođena predstojećim promjenama i svojim korisnicima omogućava čak dvije opcije:

  • prikaz na ispisu računa gdje će do 01.01.2023. ukupni račun biti prikazan u kunama i eurima, a nakon toga će se dodati i prikaz cijena u eurima
  • te prikaz unutar administracije gdje korisnik može korigirati aktualne cijene artikala, a ako to ne učini, sustav će ih 01.01.2023. automatski preračunati u eure po službenom tečaju.

Pogledajte video Prilagodba cjenika u eurima koji vas vodi korak po korak i uvjerite se sami kako je jednostavno.

 

 

 

Kratak rezime:

  • 05.09.2022. početak dvojnog iskazivanja cijena
  • 01.12.2022. početak prodaje početnih paketa euro kovanica građanima i poslovnim subjektima
  • 01.01.2023. uvođenje eura, početak zamjene gotovog novca i početak dvojnog optjecaja
  • 14.01.2023. završetak dvojnog optjecaja
  • 31.12.2023. završetak razdoblja dvojnog iskazivanja cijena

Sve osnovne informacije o uvođenju eura dostupne su na stranicama Ministarstva financija Republike Hrvatske na poveznicama u nastavku:
https://mfin.gov.hr/istaknute-teme/uvodjenje-eura-3244/3244
https://euro.hr/od-1-sijecnja-2023-hrvatska-valuta-je-euro/

Neosalon čini poslovanje boljim.