Sve što trebate znati o poticajima

Svi vi koji koristite Facebook stranicu za promociju svog poslovanja, sigurno ste se susreli s pojmom “VAT ID” i to onda kada ste odlučili Facebooku platiti oglas za promociju svoje djelatnosti. Nakon što ste postavili kampanju i unijeli svoje kontaktne podatke, u upravitelju oglasa vam se obično na vrhu javi upozorenje da upišete svoj VAT ID, a to je u prijevodu porezni broj, točnije PDV identifikacijski broj.

Ako niste u PDV sustavu, vjerojatno ovu obavijest ignorirate misleći kako vam PDV broj ne treba. U ovom slučaju, s obzirom na to da poslujete s EU, vrijedi generalno pravilo za oporezivanje usluga između poreznih obveznika iz različitih članica EU da se PDV obračunava prema primatelju, odnosno da poduzetnik koji obavlja uslugu izdaje račun bez PDV-a, a primatelj je dužan sam obračunati PDV i prijaviti stjecanje iz EU. Dakle, dužni ste izvaditi PDV identifikacijski broj, dati ga tvrtki u Irskoj i platiti PDV na usluge oglašavanja putem Facebooka u Hrvatskoj.

 

Sada ćemo razjasniti neke uobičajene pojmove:

 

1. PDV identifikacijski broj (VAT ID) je broj koji vam dodjeljuje Porezna uprava ako pružate usluge ili obavljate transakcije unutar EU.

2. VIES je informatički sustav unutar EU gdje se mogu dobiti informacije o PDV identifikacijskom broju tj. služi za provjeru poreznih brojeva poduzetnika.

 

Što sada to konkretno za vas znači?

 

Iako niste u PDV sustavu, ako ste svoje usluge prodali tvrtki u EU, prenosite joj poreznu obvezu (tzv. reverse charge) i obrnuto, po principu da se PDV na usluge plaća u zemlji gdje živi primatelj usluge. Zato dva tjedna prije poslovanja u Poreznoj upravi morate zatražiti PDV identifikacijski broj putem P-PDV obrasca, neovisno o tome da li prodajete ili kupujete uslugu unutar EU.

Drugim riječima, iako niste u PDV sustavu i porez plaćate paušalno, u spomenutom slučaju, ako kupujete uslugu iz EU, morat ćete platiti i PDV što vam zapravo predstavlja samo dodatni trošak koji morate ukalkulirati u poslovanje i ništa više. Ako vodite poslovne knjige, ovaj trošak uvest ćete u knjigu primitaka i izdataka.