Sve što trebate znati o poticajima

Svaka nova godina često donosi i neke promjene u poreznom sustavu pa niti ova nije izuzetak. Osvrnut ćemo se na neke koje se tiču korisnika fiskalnih blagajni.

Korisnike fiskalnih blagajni upozoravamo na značajne promjene u oporezivanju određenih artikala, a uglavnom se radi o smanjenju poreza. Tako će se PDV na knjige smanjiti s 25% na 5%, a isto vrijedi i za lijekove i medicinske proizvode. Novi smanjeni porez od 13% primjenjivat će se i na žive životinje, svježe ili rashlađeno meso i iznutrice, svježe ili rashlađene kobasice i slične proizvode, žive, svježe ili rashlađene ribe, rakove, morske plodove, voće i povrće, orašaste plodove, jaja, dječje pelene i usluge i povezana autorska prava pisaca, skladatelja i umjetnika.

Važna napomena za korisnike Neosalon fiskalnih rješenja: u slučaju da prodajete neke od navedenih artikala kojima se od 1. siječnja 2019. godine mijenja porezna stopa, promjenu PDV-a trebate napraviti sami u administraciji prije nego li izdate prvi račun s obzirom na to da automatizacija ovih promjena nije moguća jer se radi o promjenama na razini pojedinih stavki vašeg cjenika. Ako ste zaboravili, u ovom videu možete se prisjetiti kako jednostavno možete napraviti promjene u važećem cjeniku.

Još jedna novina je da ako obveznik fiskalizacije izdaje dokument na kojem se navode podaci o plaćanju, kao što je to primjerice dokument ponude, na tom dokumentu treba navesti napomenu „Ovo nije fiskalizirani račun“. O ovoj promjeni korisnici Neosalona ne moraju voditi brigu jer se Neosalon tim pobrinuo da se ova napomena ispisuje automatski kod izrade svake ponude.

Nadalje, iako svi korisnici Neosalona zamjenski uređaj u slučaju kvara dobivaju u roku 2 dana, nije naodmet spomenuti da se rok u kojem je obveznik fiskalizacije dužan uspostaviti rad naplatnog uređaja u slučaju kvara u idućoj godini produljuje s 2 na 5 dana.

Ovo su samo neke najosnovnije promjene koje su direktno povezane s korisnicima Neosalona i nadamo se da će se pozitivno odraziti na poslovanje u idućoj godini.

U tom smislu, želimo vam uspješnu i produktivnu 2019. godinu uz dobar vjetar u leđa!