Sve što trebate znati o poticajima

Osim obveznih elemenata računa koji su propisani za sve vrste računa bez obzira na vrstu plaćanja, a to su datum i vrijeme izdavanja računa, broj računa, oznaka načina plaćanja računa i oznaka operatera naplatnog uređaja, postoje i dodatni elementi računa koji su sastavni dio svih računa koji se šalju na fiskalizaciju.

Što su ZKI i JIR?

U te dodatne elemente ubrajaju se ZKI, zaštitni kod izdavatelja i JIR, jedinstveni identifikator računa.

ZKI generira program naplatnog uređaja, a JIR dodjeljuje Porezna uprava preko svog servera.

Kada izradite račun, prije nego li ga pošaljete na fiskalizaciju, uređaj će mu dodijeliti ZKI i poslati ga zajedno sa svim ostalim podacima u Poreznu upravu. Porezna uprava će poslati odgovor u obliku JIR-a, nakon čega slijedi ispis računa koji ćete uručiti klijentu, a cijeli taj proces fiskalizacije odvija se u svega nekoliko sekundi.

Ispisan račun a nema JIR-a

U slučaju kada uređaj ispiše račun bez JIR-a, znači da je internet veza s Poreznom upravom prekinuta. Takav račun je zakonski ispravan i možete ga ispisati i uručiti klijentu, ali se on mora naknadno fiskalizirati i to najkasnije unutar 48 h počevši od prvog sljedećeg dana, a ne od trenutka kada je uređaj prestao izdavati račune bez JIR-a.

Nefiskalizirani računi?

Neosalon svoje klijente štiti tako da program automatski vodi brigu o naknadnoj fiskalizaciji te ju provodi istog trenutka čim se prekinuta internetska veza ponovo uspostavi.

Da li postoje nefiskalizirani računi lako možete provjeriti na slijedeći način: prvo na ekranu blagajne odaberite „pregled izdanih računa“.  U slučaju postojanja nefiskaliziranih računa, na ekranu ćete pored njih uočiti crvenim slovima istaknuti tekst „čeka na fiskalizaciju“.  Ako toga nema, svi računi su uredno fiskalizirani. Ispis kopije računa kojeg ste klijentu izdali bez JIR-a nakon fiskalizacije imat će oba propisana elementa: i ZKI i JIR.

Može li račun bez JIR-a i ZKI-ja biti ispravan?

Ako račun koji ste ispisali putem Neosalon blagajne ne sadrži ni JIR, ni ZKI,  radi o transakcijskom računu koji nije potrebno fiskalizirati.

Uz Neosalon ne morate voditi brigu oko naknadne fiskalizacije jer se ona odvija automatizmom.