Sve što trebate znati o poticajima

Prema izmjenama i dopunama Pravilnika Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom od 1. siječnja 2021. na izdanim se fiskaliziranim dokumentima mora dodati i ispis QR koda.

Koliko će vas to koštati? Postupak nadogradnje te cijena istog ovisi o proizvođaču ili održavatelju vašeg programskog rješenja. Neosalon se i u ovom slučaju pobrinuo da naši korisnici ažuriranje dobiju potpuno besplatno.

Kod svih korisnika Neosalon uređaja nakon nadogradnje uredno će se ispisivati QR kod kao i kod velike većine korisnika Neosalon aplikacije na vlastitoj opremi. Nažalost, neki pisači starije generacije nemaju mogućnosti ispravnog ispisa QR koda te će ti korisnici biti primorani promijeniti opremu. Korisnicima koji su primorani zamijeniti pisače, Neosalon omogućava kupnju sve-u-jednom uređaja (tzv. all in one) po posebnoj cijeni.

Od 1. siječnja 2021. godine QR kod bit će obvezan dio sadržaja računa, ali samo onih računa koji se naplaćuju sredstvima koja se smatraju prometom gotovine. Obveznici fiskalizacije koji ostvareni promet naplaćuju sredstvom koje se ne smatra prometom gotovine, nisu dužni iskazati QR kod na računu koji se naplaćuje na takav način.

Uvođenjem QR koda, odnosno provjerom računa putem QR koda, omogućuje se kvalitetnija i bolja kontrola onih poreznih obveznika koji pravovremeno ne izvršavaju svoje porezne obveze.
Osnovni je razlog uvođenja QR koda taj da kupci mogu u roku od 30 dana od dana izdavanja računa jednostavno provjeriti je li njihov račun prijavljen Ministarstvu financija i Poreznoj upravi.

Provjera računa obavlja se slanjem SMS poruke ili upitom na web-servis, dostupan na web stranici Porezne uprave.

Neosalon tim prati sve izmjene zakona te korisnici Neosalon fiskalne blagajne mogu mirno spavati. Ističemo da je zakonska odgovornost svakog pružatelja usluga fiskalizacije korisnicima osigurati usklađivanje sa zakonskim promjenama, tako da je ova obavijest za korisnike Neosalona samo informativnog karaktera.

Ostali obveznici fiskalizacije više informacija mogu pronaći na stranici Hrvatske gospodarske komore.

…jer Neosalon brine o vama