Sve što trebate znati o poticajima

Nova turistička sezona je pred vratima, a s njom dolaze i najveći potrošači – turisti, koji pak preferiraju kartično plaćanje. Jeste li već nabavili svoj POS uređaj?

Prema najavama očekuje nas još jedna rekordna turistička sezona, ne samo po broju noćenja, već i po prometu, odnosno potrošnji. Tijekom prve polovice prošle godine turisti su kod nas ostavili čak 9 milijardi kuna kartičnim plaćanjem. Dovoljan je to razlog da što prije, ako još niste, uvedete kartično plaćanje u svoje poslovanje. 

 

Kartično plaćanje – omiljen način plaćanja u Europskoj uniji

Elektronsko plaćanje se u cijeloj Europskoj uniji ističe kao siguran i brz način plaćanja. Bilo je tako i prije pandemije, a ona je samo ubrzala taj trend. Posebno se ističu skandinavske zemlje u kojima gotovina na mnogim mjestima više uopće nije prihvatljiva.

Nijemci, Luksemburžani, Francuzi, Estonci, svi će oni prije odabrati kartično od gotovinskog plaćanja u stranoj zemlji jer su se na to navikli kod kuće, ali i zbog sljedećih prednosti.

 

Prednosti kartičnog plaćanja

1. Stranci više vjeruju kartičnom plaćanju nego blagajnicima

Ako se kod kuće koriste drugom valutom, manje će povjerenja imati u gotovinsko plaćanje i radije će izvaditi karticu kako bi spriječili i najmanju mogućnost da budu prevareni. Lažne novčanice u opticaju su u svakoj zemlji i sve ih je teže prepoznati pa je plaćanje karticama svakako sigurnija opcija.

2. Gotovina je privlačna lopovima

Velika količina gotovine ujedno je i mamac za pljačku, a turisti su češća meta lopovima. Stoga umjesto gotovinom, radije plaćaju karticom. Iako se i kartice mogu ukrasti, novac se s njihovih računa može zaštititi brzim otkazivanjem kartice ili prebacivanjem novca na drugi račun, a uz to rizik zlouporabe ukradene kartice najčešće snose banke a ne potrošač.

3. Stranci ne nose puno gotovine sa sobom

Mnogi portali o putovanjima savjetuju da se na put ne nosi puno gotovine i da se ukupan iznos podijeli na 50 do 100 eura po danu što je preporučeni iznos koji je dobro imati sa sobom u novčaniku. Oni koji često putuju dobro znaju da će i bez gotovine na mnogim mjestima moći obaviti svoju kupovinu pa isto očekuju i od naše zemlje. 

4. Visoke naknade za podizanje gotovine na bankomatima

Ako će birati između odustajanja od kupnje i odlaska na bankomat, najčešće će odabrati prvu opciju. Naime, podizanje gotovine na bankomatima, osim što iziskuje vrijeme, ujedno je i skupo jer su naknade za podizanje na bankomatima koji ne pripadaju bankama izdavateljima kartica znatno veće. Odustajanje od kupnje tada se čini kao bolji i svakako isplativiji odabir.

5. Peglanje kartica je komotnije

Plaćanje karticama je daleko jednostavnija opcija jer tko još ima vremena tražiti bankomate po gradu kojeg ne poznaje. Uz to, čak i bez gotovine u novčaniku može se dobro pojesti, popiti ili nagraditi se ponekom krpicom. 

Također, ne moraju se brinuti o tome je li im vraćen točan iznos ili čekati na blagajni dok im bude izbrojan ostatak. Kako je vrijeme bitan faktor jer godišnji žele provesti na plaži, a ne u redovima na blagajnama, svakako će se prije odlučiti na kartično plaćanje. 

 

Kome će se uvođenje kartičnog plaćanja najviše isplatiti?

Razmislite samo na što turisti najviše troše. Kad su već na odmoru, radije će jesti u restoranima nego kuhati u apartmanima. U kafićima i u pekarnicama bit će redovni gosti, a imaju li mogućnost kupiti svježe voće i povrće na tržnici, neće to propustiti učiniti. 

S putovanja će htjeti ponijeti nekakav suvenir, a posjet atrakcijama je svakako nešto što neće izostati s njihova must-do popisa. Uz to, možda će se odlučiti za noćni provod i dogovoriti uslugu prijevoza

Sve su ovo djelatnosti koje će s uvođenjem kartičnog plaćanja u nadolazećoj turističkoj sezoni dodatno profitirati.

 

Neosalon – najbolja fiskalna blagajna za sezonce

Ako poslujete samo tijekom turističke sezone odnosno u ljetnim mjesecima potrebno je pronaći ono rješenje koje najviše odgovara vašim potrebama: mobilno, jednostavno za korištenje, „sve-u-jednom“ uređaj i bez ugovorne obveze. Sve su to odlike Neosalon mobilne fiskalne blagajne.

Usluga korištenja naplaćuje se samo za mjesece u kojima se blagajna koristila, bez potrebe za odjavljivanjem i prijavljivanjem. Isto vrijedi i za kartično plaćanje. Blagajna dolazi s dugotrajnom baterijom i mogućnošću punjenja u automobilu što je čini idealnom je za poslovanje u pokretu. Sadrži sve funkcionalnosti u jednom uređaju pa nije potrebna dodatna oprema. Kompaktna je, jednostavna i moćna, a od sada dolazi i s integriranim POS uređajem za kartično plaćanje.

 

Fiskalna blagajna i POS uređaj u jednom – može li jednostavnije?

Istražujući potrebe i trendove kupaca i poduzetnika uvidjeli smo da je potreba za kartičnim plaćanjem sve veća, ali da istovremeno uvođenje ove opcije plaćanja za poduzetnike mora biti jednostavno, brzo, povoljno i sigurno

Upravo zato Neosalon mobilna fiskalna blagajna dolazi s integriranim POS uređajem. Sva se naplata izvršava preko istog uređaja preko kojeg se ujedno izdaje račun s potvrdom provedene transakcije. 

Aktivacija je besplatna, brza i jednostavna, a korištenje blagajne naplaćuje se samo za one mjesece kad je aktivna. Ugovorne obveze nema, kao ni minimalnog mjesečnog prometa. Uz sve to, korisnička podrška kako za fiskalnu blagajnu, tako i za kartično plaćanje je objedinjena na jednom mjestu.

Ovim unaprjeđenjem Neosalon kao najpovoljnija fiskalna blagajna još je jednom pokazala zašto je svih ovih godina omiljena među hrvatskim poduzetnicima.

# Kartično plaćanje

Uvjerili ste se da je vrijeme za uvođenje kartičnog plaćanja i želite svojim kupcima, prije svega turistima omogućiti plaćanje karticama i drugim beskontaktnim metodama?